Wyświetlenia

niedziela, 5 października 2014

Lonsdale Masterchef

Dni otwarte szkoły są dwa razy w roku. Większość uczniów międzynarodowych zostaje przydzielona do tzw. International Center aby reprezentować swoje kraje. Doświadczenie uczy, że najwięcej zwiedzających przyciąga zagraniczne jedzenie. Więc w piątek zebrałyśmy się z dziewczynami w kuchni (naszej nowej pięknej kuchni!!!), żeby przygotować proste potrawy z naszych krajów. 
Nicole z Wietnamu przygotowywała sajgonki z papieru ryżowego, z makaronem ryżowym, krewetkami, kiełkami i warzywami. (za-je-bi-ste!). Mariam z Gruzji- coś jak serowy chleb, podziwiam, drożdżowe ciasto stało 2 godziny, nie opadło i wyszło super. Chloe z Chin zrobiła wieprzowinę w sosie sojowym. Ja- jajka faszerowane. Nie byłam zbyt pewna siebie, patrząc na to, co robią dziewczyny, ale ku mojemu zaskoczeniu z 30 przygotowanych połówek jaj zostało 15, które poszły wszystkie następnego dnia. Oczywistym jest, że część tego, co było przeznaczone na sobotę, zostało zjedzone przez nas w trakcie gotowania...I wydaje mi się, że nawet podczas dnia otwartego uczniowie zjedli więcej niż zwiedzający, czemu się nie dziwię, bo trudno było się oprzeć. I jak tu być na diecie? 
farsz do jajek faszerowanych

wietnamskie sajgonki

japońskie pankejki z nadzieniem ze słodkich czerwonych fasolek

jabłkowy wampir reprezentujący Rumunię :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz